fbpx
 

Vilken position av bäckenet ger dig bäst kraft i löpsteget?

Vilken position av bäckenet ger dig bäst kraft i löpsteget?

I förra veckan skrev jag om hur du kan få mer kraft i ditt löpsteg genom att använda skuldermuskulaturen (Du kan läsa om det här). Idag lägger vi istället fokus på bäckenets roll i löpsteget, vilket är där den andra viktiga “motorn” sitter och som ger dig ett starkt och effektivt löpsteg. Jag tänkte börja med att skriva om vilka vinster du får ut av att positionera och arbeta med bäckenet på detta sätt. Efter vinsterna beskriver jag om hur du uppnår detta.

Vilka vinster kan du nå genom att positionera och driva löpsteget på detta sätt?

  • Din rygg får en neutral svank och du minskar risk för ländryggsmärta kopplat till löpning.
  • Du möjliggör för kroppen att skapa kraft ifrån sätesmuskeln som är en stor och kraftfull muskel för löpsteget.
  • Du bjuder in foten att kunna landa närmre under kroppen vid fotisättning vilket minskar belastningen på fötter, knän och höfter.
  • Du ger kroppens sneda bukmuskler chans att kunna stabilisera ditt löpsteg effektivt.

Allt detta ovan gör även att smärtor såsom trochanterit (höftsmärta), achillestendinit (hälsenesmärta), plantarfascit (smärta under foten), löparknä, hopparknä kan läka snabbare genom att ta bort stressen som uppkommer vid instabilitet över bäckenet/höften.

Hur uppnår du då dessa vinster?

För att uppnå detta är det första steget att lära sig tippa bäckenet i både framåttippning och bakåttippning, alltså lära känna vilka muskler som skapar dessa olika rörelser. När du springer vill du hålla bäckenet i en neutral position för att kunna möjliggöra att kunna skapa kraft ifrån sätesmusklerna och samtidigt få dina långa ryggmuskler att slappna av.

Du kan testa detta genom att sätta dina fingrar ca 2cm på varsin sida om ryggraden, då är du på den långa, raka ryggmuskeln. Om du nu svankar med ryggen (framåttippar bäckenet) så kommer ryggmuskeln att spänna sig. Om du nu istället spänner sätet och tippar bäckenet till neutral position, kan du känna hur ryggmuskeln slappnar av? Om du bakåttippar bäckenet för mycket kommer du bli mer sittande i positionen och sjunka ihop lite i hållningen.

Testa nu att göra samma sak, tippa bäckenet framåt så du svankar i ryggen och testa att spänna sätesmuskeln. Får du kraft i den? Jämför känslan med att hålla bäckenet i neutral, rak position och testa att spänna sätesmuskeln nu. Kan du känna att du får mer kraft i sätesmusklerna?

Detta betyder alltså att om du landar i sittande position av bäckenet alternativt att du svankar i ryggen när du springer, då kommer den långa ryggmuskeln att vara spänd när du landar med foten i marken och sätesmuskeln kommer inte kunna aktiveras och skapa den kraft som den normalt kan.

Min uppmaning till dig under denna vecka är att känna efter hur du positionerar bäckenet när du springer, klarar du att hålla bäckenet i neutral position? Känner du att du svankar kan jag varmt rekommendera att träna Min favoritövning under en period framåt, där lär du dig hur du blir rörligare i höftböjaren samt även hur du får upp styrkan och kraften i löpsteget.

När du springer denna vecka vill du med lätt, lätt kraft sträva efter att få neutral position av bäckenet genom att aktivera sätesmusklerna vid landning.

Lycka till /LL

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.