fbpx
 

Vilken inverkan har huvudets position för löptekniken?

Vilken inverkan har huvudets position för löptekniken?

Ja, lite tekniknörd är jag nog!! Jag vill varna dig för det innan du läser detta inlägg, nu är vi inne på detaljer! Men gillar du också att experimentera med din löpteknik lika mycket som jag hoppas jag du får lite intressant läsning. Jag tycker att det är så spännande att jobba med löptekniken och känna hur olika positioner kan påverka att löpsteget känns lättare eller tyngre. Vi har i tidigare inlägg i denna kategori gått igenom hållning, fotisättning, position av höften samt knänas rörelseriktning. Denna vecka återgår vi till hållningen men fördjupar oss i huvudets position och dess påverkan på vår upprätta position.

Det är lätt hänt att vi blir stela i halsmusklerna, jag är TOK stel i dessa. Det som händer när de blir stela är att de vill skjuta fram huvudet och tar då gärna med axlarna framåt i samma riktning. Detta gör att man sjunker ihop lite i hållningen som i sin tur gör det svårt för skulderbladen att röra sig i den riktning som är effektivt för löpsteget, i rotation! Vill du läsa mer om skuldrorna rörelse finner du det här i ett tidigare inlägg.

Känslan du vill sträva efter i löpsteget som ger dig en god hållning och som gör det möjligt för dina skulderblad att arbeta är följande:
1. Skjut huvudet lätt bakåt: Tänk att du får ett lyft upp/bak av den bakre delen av huvudet, jag brukar fokusera på att föra skallbasen lätt uppåt. Denna rörelse gör att huvudet guidas in i lodlinjen.
2. För bröstkorgen uppåt/framåt: Ovanstående punkt gör det också lättare för dig att lyfta upp bröstkorgen utan att det kostar för mycket energi.
3. Blicken i riktning rakt fram: Genom att fästa blicken långt fram bjuder det in till att huvudets position är i lodlinje. Springer du i ojämn terräng försök att hålla kvar huvudet i samma position och använd blicken för att se att du inte trampar på något olämpligt. Extra värdefullt att tänka på detta när du börjar bli trött, då går gärna blicken nedåt och tar med huvudet fram.

De främre halsmusklerna kan bli stela och är då med och drar huvudet framåt. Känner du att du har denna tendens, testa denna stretchrörelse nedan och se om den kan hjälpa dig:

Stretch av främre halsmuskeln:
Sitt eller stå stabilt. Brösta upp och lägg två fingrar på varsitt nyckelben och håll ned dem lätt. Skjut huvudet lite bakåt (pressa inte) och titta sakta uppåt tills du känner lätt stretch på framsidan av halsen. Återgå med blicken rakt fram. Fick du ingen stretch eller kändes det obehagligt bak i nacken rekommenderas ej denna övning. Övningen är värdefull för dig som är stram i de främre halsmusklerna.

Genom att bli rörligare i denna muskel kommer du lättare kunna komma bak och upp med huvudet så att du når lodlinje utan att det känns obehagligt.

Gör gärna morgon och kväll 10-15st.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.