fbpx
 

Vilken fotisättning är optimal?

Vilken fotisättning är optimal?

Jag har aldrig haft en sådan härlig känsla i löpsteget jag har nu. Precis när jag bytte teknik för 4-5 år sedan minns jag att den största förändringen då var att jag aldrig fick mjölksyra i låren längre och det var väldigt få gånger jag fick träningsvärk efter löpträning. Idag känner jag att jag har en helt annan kraft i löpsteget och en bättre koordination och tajming. Utan att behöva ta i så hårt känns löpsteget kraftfullt och energisnålt. Jag orkar springa längre än tidigare. Mycket av detta beror på att jag justerat hur jag sätter i foten i marken när jag springer. Genom att sätta i foten i marken på det sätt jag beskriver nedan kommer du möjliggöra för dina löparmuskler att aktiveras, såsom sätesmusklerna, skuldermusklerna och bålen. Får du igång dessa. Då kommer du bli ostoppbar!

Hur ska jag sätta i foten i marken?

  • Låt utsidan av lilltån vara den första som nuddar marken, i detta skede har du fortfarande ingen belastning på foten.
  • Därefter kommer stortån i marken men du har fortfarande inte belastning på foten.
  • Snabbt därpå kommer hälen i och detta sker precis i det tillfälle som foten är precis under kroppen, i lodlinjen.
  • Det är när hälen kommer i som du vill tajma aktiveringen med att aktivera sätesmuskeln och motsatt höft driver framåt (Lär dig mer om detta här)

Något som påverkar vår möjlighet att sätta i foten på detta sätt som beskrivs ovan är våra skor. Har vi skor med uppbyggd häl är det lätt hänt att foten sätts i framför din lodlinje. Jag har skrivit ett inlägg om hur du kan tänka när du väljer skor här: Köpa nya löparskor?

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.