fbpx
 

Vad är Spiral Stabilisering?

Vad är Spiral Stabilisering?

För att förstå vad Spiral Stabilisering (SS) är behöver vi först förstå hur kroppen fungerar. För att på ett enkelt sätt förklara detta kan man dela in kroppen i två olika muskelsystem, vertikala muskelkedjor och spirala muskelkedjor.

Vertikala muskelkedjor (vertikal stabilisering) är muskler som är positionerade uppifrån och ned på kroppen (vänster på bilden). Några exempel på dessa är kroppens långa ryggfiléer (erector spinae), höftböjare (iliopsoas), framsida lår (quadriceps) och vaderna (gastrochnemius). Detta är muskler som vi använder när vi är i statiska positioner, exempelvis sitter eller står. När de vertikala muskelkedjorna arbetar tillsammans kommer de att skapa en komprimerande kraft på kroppen, kotor och leder pressas mot varandra. Detta är något som måste ske för att vi ska kunna hålla oss upprätta mot gravitationen och kunna skapa stabilitet i statiska positioner.

Spirala muskelkedjor (spiral stabilisering) är muskler som istället löper diagonalt (höger på bilden). Dessa muskler har istället som funktion att skapa stabilitet när vi är i rörelse, exempelvis när vi går och springer. När dessa muskelkedjor används skapas, till skillnad från de vertikala kedjorna, en uppåtgående kraft som ökar utrymmet mellan kotor och leder. Man kan likna det med att en kroppsegen korsett skapas och minskar därmed trycket på ryggradens diskar och kroppens belastande leder (axlar, rygg, höft, knä och fot). Det ökade utrymmet ger lederna goda förutsättningar till att skapa rörelse som vid gång och löpning utan att det sliter på lederna. Via det ökade utrymmet förbättras även genomblödningen i lederna och transport av näring är möjlig. Dessa två komponenter är en förutsättning för att kroppen ska kunna läka skadade strukturer.

Skärmklipp 2015-07-25 00.46.09

I dagens samhälle utsätts vi för mycket vertikal stabilisering. Att sitta på kontor, köra bil, cykla eller simma är bara några få exempel.  Vid långvarig överbelastning av vertikala muskelkedjor kommer dessa att förkortas och bli stela. Fortgår denna belastning över tid ökar risken för skador. Ländryggssmärta, löparknä, artros, hälseneinflammation, hopparknä, hälsporre, hallux valgus är bara några få överbelastningsskador som beror på för hög aktivitet i de vertikala muskelkedjorna.

HUR MINSKAR JAG SPÄNNING I VERTIKALA MUSKELKEDJORNA

Som du säkerligen redan förstått är en överaktivitet i de vertikala muskelkedjorna långt ifrån önskvärt men något många av oss får för mycket av i vår vardag. Vi behöver därmed ge dessa muskler chans till återhämtning.

Kroppen har en funktion som kallas för reciprok inhibering. Detta betyder att när du aktiverar en muskel så måste motsatt muskel slappna av. En inbyggd reflex i kroppen som sker automatiskt. Ett exempel på detta är om du böjer i armen (biceps) så måste muskeln som sträcker i armen (triceps) slappna av, annars kan vi inte genomföra rörelsen.

Denna reflex sker precis på samma sätt mellan muskelkedjorna. När det vertikala muskelsystemet arbetar så kommer det automatiskt att minska aktiviteten i det spirala muskelsystemet och när det spirala muskelsystemet arbetar minskar aktivitet i det vertikala muskelsystemet. Detta innebär därmed att en ökad aktivitet i det spirala muskelsystemet kommer att få de vertikala muskelkedjorna att slappna av och därmed återhämtas.

HUR TRÄNAR JAG DE SPIRALA MUSKELKEDJORNA:

För att stärka dina spirala muskelkedjor finns ett rörelseprogram som kallas för Spiral Stabilisering. För att de spirala muskelkedjorna ska kunna aktieras behöver du i träningen tänka på detta:

1. Vara upprätt mot gravidationen

2. Vara i lodlinje (En rak linje från yttre fotknöl, genom knä, höft, axel och hela vägen upp till örat)

3. Minst ha 1 ben i marken.

Uppfylls inte dessa tre delar kommer du istället stabilisera dig via vertikala muskelkedjor som pressar ihop dina leder. Använder du dig av dessa när du även går eller springer kommer detta slita oerhört mycket på dina leder.

Rörelseprogrammet innehåller flera olika övningar i olika svårighetsgrader som anpassas till respektive individ. Rörelseprogrammet involverar hela kroppen. Övningarna utmanar din styrka, stabilitet, rörlighet, balans, koordination och även din förmåga att relaxera spända och korta muskler. Rörelserna sker via naturliga rörelsemönster som vid gång och löpning.

VILKA FÖRDELAR HAR TRÄNINGSFORMEN:

De spirala muskelkedjorna positionerar ryggraden i en centrerad position och skapar därmed en uppåtgående kraft och minskar trycket på diskarna i ryggraden. Vid ett minskat tryck på diskarna minskar även graden av ryggsmärta. Andra fördelar med träningsmetoden är att du även återfår rörelse i leden, du skapar förutsättningar till läkning, rättar till muskelobalans, stärker svaga muskler, ökar rörlighet, utvecklar neutral koordination och balans.

VEM HAR NYTTA AV DENNA TRÄNINGSFORM:

Spiral Stabilisering skapar på ett naturligt sätt goda förutsättningar för kroppen att kunna självläka. Det är en förebyggande och en mångsidig träningsmetod som kan användas av dig som vill förbättra din löpteknik, behandla överbelastningsskador såsom ryggsmärta, artros, löparknä, hopparknä, achillestendinit mm. Spiral Stabilisering rekommenderas också varmt till personer som vill förebygga för skada, strävar efter förbättrade tävlingsresultat i idrott, önskar en förbättrad hållning samt vill bibehålla god hälsa och välmående.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.