fbpx
 

Tänka framåt eller titta tillbaka?

Tänka framåt eller titta tillbaka?

Måndag. Första januari. Tjugohundraarton. Bara sådär över en natt har vi ett nytt år. Det blir ett tydligt avbrott och lätt att börja fundera över framtiden. Är jag där jag vill vara? (Vart vill jag vara?) Fyller jag mina dagar med det jag tycker om? (Vad tycker jag om?) Tar jag hand om min kropp och lever hälsosamt? (Vad är egentligen hälsosamt?).

Och såhär vid årsskiften är det lätt att det blir ett och annat löfte. Äta bättre, träna hårdare, sova mer, upptäcka fler länder, jobba effektivare, träffa vänner oftare, tjäna mer pengar. Löften som jag lovade mig även förra året, och året innan det. Och oavsett hur mycket bättre jag åt, tränade, sov, reste, träffade vänner och tjänade pengar behövde det bli ännu lite bättre till nästa år. Och lite till året därefter. En ständig uppförsbacke för att tillslut kunna nå den där toppen. Där allt är perfekt! Det jag förstått nu är att alla dessa parametrar jag lovar mig själv är relaterat till tid, att göra mer av någonting, som tillslut blir tid som jag stjäl från mig och gör den där backen ännu längre. Tid för reflektion och där jag lär känna mig. Vart jag vill vara, vad jag tycker om och vad jag mår bra av. Tid för att faktiskt bara känna efter.

Men det är läskigt med känslor. De bara kommer sådär plötsligt och man känner saker som man kanske inte känt förut. Ibland jobbiga känslor och ibland underbara. De är lätt att stänga undan dem. Tänker jag mer på dem kanske det blir ännu jobbigare eller jag kanske blir sårad? Då är det enklast att blunda och fortsätta vidare. Men tänk om man då istället stannade upp och kände efter. Varför blev det här jobbigt? Vad grundar sig den här känslan i? Så att jag nästa gång när jag hamnar i samma situation kan känna igen det och testa en annan väg. Ja, jag tror ni förstår! Det låter så oerhört simpelt men inte lika rakt på sak i verkliga livet. Och även om det låter så simpelt tror jag inte att vi är vana att göra just det, stanna upp!

Hur som helst. Istället för löften för framtiden har jag i år provat att göra just det, tänka tillbaka. Reflekterat över året som varit samt mina tankar och känslor. Att reflektera tillbaka är något av det svåraste jag vet. Jag vill framåt och har inte “tid” att titta tillbaka. Men det är faktiskt där vi har facit. Vi har svaren på alla våra frågor. Framtiden kommer alltid vara ett oskrivet blad och hur vi än vrider och vänder på allt är framtiden aldrig självklar. Saker och ting händer utan att vi alltid kan påverka det.

Men! Det som har hänt, har hänt. Vårt förflutna ger oss erfarenhet och kunskap om oss själva och livet. Kunskap som kommer forma oss i vårt agerande i framtiden. Och när vi låtit oss lära känna oss själva då kommer vi veta vad vi vill, vad vi tycker om och vad vi mår bra av. Då känns den oskrivna framtiden inte lika läskig. Och allt på listan med nyårslöften kanske inte är det som är viktigast för mig just nu, men det kommer jag inte veta om jag inte stannat upp och reflekterat.

På eftermiddagen idag träffade jag min nära vän, Sheima som gav mig perspektiv på just detta. Att istället för att se på livet som att vi klättrar upp för en backe se det mer som en trappa. I mitt fall står jag nu på ett av de här trappstegen, jag har stannat upp. Känner efter. Kikar tillbaka på de andra trappstegen. Tar lärdom och gör mig redo att ta klivet mot nästa. Berikad med ny kunskap och erfarenhet.

Och på tal om något helt annat. Vi har ett sprillans nytt bokningssystem!! Du hittar det i menyfältet här ovan eller via denna länk: BOKA. Hemsidan är också på gång att gå igenom en förändringsprocess. Tittar just nu tillbaka på vad som varit bra och vad som saknas. Har du någon åsikt om hur hemsidan kan bli ännu bättre tar jag tacksamt emot. Berättar mer om bokningssystemet imorgon.

Gott nytt år!

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.