fbpx
 

Spara energi i löpsteget

Spara energi i löpsteget

Spara energi i löpsteget är något jag tror vi alla strävar efter. Det finns flera olika knep att ta till för att nå ett energisnålt löpsteg. Idag kommer jag beskriva hur du via knäts position och dess riktning påverkar energin, och inte minst kraften, i löpsteget. Jag har tidigare beskrivit hur vi kan tänka i kraftriktningen i steget. Just hur vi lägger kraften spelar stor roll för dagens tips så läs gärna detta inlägg först: frånskjut eller benlyft i löpsteget.

När du lägger kraften i riktning fram ifrån knät/höften får du en rörelseriktning där bäckenet guidas in i en rotation. Denna rörelse gör att du får ett längre steg och ger dig även ett skonsamt löpsteg för dina leder.

Vid olika typer av överbelastningsskador, såsom löparknä, hopparknä, benhinnesmärta, plantarfascit mm så kan en orsak till dessa skador vara att knät roteras eller faller in på det ben som du landar på. Dessa skapar en stress på lederna och musklerna och kostar även energi från ditt löpsteg. Även om bäckenet roterar så vill du att knäna ska drivas i riktning rakt fram. Genom att guida knät som du har i luften i riktning rakt fram kommer du att få mer kraft ifrån sätesmuskeln på det benet du har i marken. Sätesmuskeln har en viktig roll i att styra och stabilisera höfterna, knäna och fötterna. Genom att bjuda in sätesmuskeln att arbeta kommer du få mer kraft och energi i löpsteget och minskar risken för att energi ödslas i fel riktning.

Så när du landar med vänster fot i marken vill du driva höger knä i riktning rakt fram, tänk dig att knät följer “ett skidspår” som går i riktning rakt fram. Denna rörelse kommer göra att vänster bäcken stabiliseras och minskar belastning på vänster fot, knä och höft. Genom att lederna hålls stabila kommer du att få mer kraft i löpsteget och spara energi. Går höger knä i riktning lätt utåt eller inåt får du inte lika bra möjligheter att driva steget ifrån sätesmuskeln.

Testa och se hur det fungerar!

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.