fbpx
 

Pronationsstöd, dämpning och hålfotsinlägg – Skräp, skräp och skräp!!

Pronationsstöd, dämpning och hålfotsinlägg – Skräp, skräp och skräp!!

Nu kanske jag kändes lite väl hård men jag måste nog instämma med mina nyligen sagda ord, att det bara är skräp. Jag tror flera fysioterapeuter skakar på huvudet när dem läser detta men jag hoppas att detta kan väcka lite tankar hos er läsare som ni kan ha nytta av i er löputveckling men också om du vill minska risken att drabbas av skador.

Innan vi går vidare vill jag bara påpeka att jag kan förstå och håller med om att OM vi felbelastat kroppen/fötterna under många, många år och fått ett förändrat rörelsemönster och förändrad funktionell anatomi i foten så kan stöd i skor vara den enda utvägen till någon form av avlastning och minskad smärta, men detta är en så liten procent av befolkningen och borde därför INTE räknas till att var och varannan av oss ska använda hålfotsinlägg eller andra typer av stöd i fötterna så fort vi får besvär i fötter, knän, höfter eller i ryggen.

Jag hade alla dessa tre, pronationsstöd, dämpning och hålfotsinlägg sedan 12 års ålder när jag började få ont i mina hälsenor. Sedan behöll jag detta i stort sätt i alla mina skor tills för ca 18 månader sedan då jag kom i kontakt med barfota löpning som min tränare introducerade mig i. Jag tyckte det var helknäppt till en början då min teori alltid varit, ju mer stöd desto mindre risk för skada. Detta kanske fortfarande är det enda rätta i flera personers ögon men jag tror också många kan hålla med mig om att det egentligen bara är ett “stöd” som bidrar till att vi kan fortsätta göra “fel” en period till. Ett hålfotsinlägg kommer ADLRIG att vara en lösning bara en symtomlindring.

Förstå mig rätt. Nu menar jag inte att alla ska byta till barfota skor, speciellt inte om man haft mycket stöd och dämpning under många år. Men jag skulle säga att många av er skulle vinna så mycket i att successivt övergå till barfotalöpning.

Anledningen till att det bör ske successivt, och gärna i kombination med Spiral Stabilisering, är att den vardag vi lever i idag gör att kroppens “stötdämpningsförmåga” inte är som den borde hos många av oss och med detta utgångsläge kommer ett par skor utan “stötdämpning” utsätta kroppens leder för kompression när vi springer. Eftersom vi inte har de förutsättningar som krävs för att använda de muskler som är ämnade att bidra till stötdämpning/stabilitet (spirala muskelkedjor) när vi är i rörelse kommer vi att använda andra muskler istället. Muskler som skapar stabilitet när vi är i stillastående eller stillasittande position genom att utöva komprimerande krafter på kroppen (vertikala muskelkedjor). Dessa muskler är därav mer sårbara för skador och överbelastningsskador då många av oss redan arbetar med dessa muskler flera timmar om dagen.  Så att fortsätta förlita sig på att skornas stötdämpning ska göra jobbet är som att bara vänta in nästa skada!

Min rekommendation är därför att successivt stärka upp kroppen att börja använda muskler som är med och bidrar till stötdämpning (spirala muskelkedjor). Jag har ett samarbete med vivobarefoot, en barfotasko som jag både har till vardags privat men även till vardags på arbetet. Denna sko har ingen dämpning och kan vara ett stort första steg att ta. Men det finns andra skor med ”barfotastuk” där de finns en dämpning i skon. Flera av mina kunder använder bland annat Merrell som jag vet att dem är nöjda med. Var noga med att välja en sko med zero drop så att dämpningen är lika mycket i fram och bak på skon för att få en så naturlig belastning på kroppen som möjligt.

Min rekommendation är att börja gå med skorna till en början och därefter successivt bygga in skorna i träningen. Kanske till en början endast använda skorna i uppvärmningen och därefter successivt stegra.

Här nedan kan du se mina vivoskor jag använder till vardags privat och vilka skor jag har på jobbet.imageimageimage

Tags:
, ,
No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.