fbpx
 

Passiv behandling är aldrig en långsiktig lösning

Passiv behandling är aldrig en långsiktig lösning

Jag träffar alldeles för många patienter/kunder med överbelastningsskador som får passiva behandlingar av sina smärtsymtom utan kompletterande behandling av orsaken till skadan. Personen blir bra från sina smärtor för stunden men efter en period kommer precis samma besvär tillbaka och de behöver söka sjukvård på nytt.

Till passiva behandlingar räknas bland annat, akupunktur, stötvåg, ultraljud, massage, manipulation, mobilisering, stretching m.m. Dessa typer av behandlingar behandlar i de allra flesta fall de smärtande områdena för att skynda på, alternativt förbättra förutsättningarna till läkning av den skadade strukturen.

Vid överbelastningsskador är det sällan den skadade strukturen som är den ”svaga länken” utan anledningen till att den är överbelastad beror ofta på ett kompensatoriskt rörelsemönster förekommer och den skadade strukturen får göra mer jobb än vad den är ämnad för. Det som är viktigt i detta läge är att genom undersökning finna den eventuella orsaken till att det kompensatoriska rörelsemönstret uppstår och lägga upp en behandlingsplan för att successivt stärka upp och minska risken för att kompensation fortgår och skadan återkommer..

Passiv behandling är självklart en bra kompletterande behandling som kan vara värdefullt för att bli smärtfri snabbare men det man behöver komma ihåg är att smärtfrihet inte är lika med att strukturen är fullt läkt och det är absolut ingen självklarhet att du löst problemet till att skadan uppstått och gör du inget mer riskerar du att få tillbaka skadan inom kort.

Det är av stor vinst att gå vidare och undersöka varför just den skadade strukturen är överbelastad. Jag skulle annars bara säga att det är slöseri på både tid och pengar. Går du på regelbundna passiva behandlingar för att hålla smärta borta är detta ett varningstecken på att kroppen överarbetar vissa strukturer och att ett kompensatoriskt rörelsemönster förekommer.

Jag rekommenderar att kombinationen av aktiv samt passiv behandling är optimalt för att påskynda och öka förutsättningar till läkning. Behandlas samtidigt orsaken till besvären har du en långsiktig lösning på din smärta. Bara passiv behandling är aldrig en lösning.

2 Comments
 • Anna
  Posted at 06:43h, 14 mars Svara

  Väldigt intressant inlägg. Har du någon physio att rekommendera i gbg som använder aktiv behandling? Har ont i ena höften när jag springer, men blev inte nöjd hos den physio jag varit hos.

  • admin
   Posted at 10:36h, 14 mars Svara

   Hej Anna!
   Tråkigt att höra om din smärta i höften. En gammal kursare på sjukgymnastprogrammet jobbar i Göteborg på http://sportrehab.se/, Hanna heter hon! Testa och se om hon kan hjälpa dig med dina smärtor. Hör av dig annars så kan jag försöka hjälpa dig på distans!! Lycka till!

   /Linda

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.