fbpx
 

Optimera ditt löpsteg med spiral stabilisering

Optimera ditt löpsteg med spiral stabilisering

Har ni följt mig här på bloggen ett tag vet ni att jag berättat om att jag gått 2 utbildningar inom något som kallas Spiral Stabilisering. Men vad är egentligen detta? Jag varnar för ett långt inlägg men har du tid över skulle jag verkligen rekommendera dig att läsa detta. Kommentera gärna om det är något du undrar över !

Spiral stabilisering är ett effektivt rörelseprogram som används för att stärka och optimera ditt rörelsemönster. Det är också väl använt för att behandla och förebygga skador i rörelse- och stödjeorganen.

VAD ÄR SPIRAL STABILISERING:
För att förstå vad Spiral Stabilisering (SS) är behöver vi först förstå hur kroppen fungerar. För att på ett enkelt sätt förklara detta kan man dela in kroppen i två olika muskelsystem, Vertikala muskelkedjor och Spirala muskelkedjor.

Vertikala muskelkedjor (vertikal stabilisering) är muskler som är fästa uppifrån och ned på kroppen (vänster på bilden). Några exempel på dessa är de långa ryggfiléerna (erector spinae), höftböjaren (iliopsoas), framsida lår (quadriceps) och vaderna (gastrochnemius). Detta är muskler som vi använder när vi är i statiska positioner, exempelvis sittande eller stående. När de vertikala muskelkedjorna arbetar tillsammans kommer de att skapa en komprimerande kraft på kroppen, kotor och leder pressas mot varandra. Detta är något som måste ske för att skapa optimal stabilitet i statiska positioner såsom exempelvis sittande och stående.

Spirala muskelkedjor (spiral stabilisering) är muskler som istället löper diagonalt (höger på bilden). Dessa muskler har istället som funktion att skapa optimal stabilitet när vi är i rörelse och skapar rotationer, exempelvis när vi går och springer. När dessa muskelkedjor används skapas i motsvarande till de vertikala kedjorna en uppåtgående kraft som ökar utrymmet mellan kotor och leder. Man kan likna det med att en kroppsegen korsett skapas och minskar därmed trycket på ryggradens diskar och kroppens belastande leder (axlar, rygg, höft, knä och fot). Det ökade utrymmet ger lederna goda förutsättningar till att skapa rörelse som vid gång och löpning utan att det sliter på lederna. Via det ökade utrymmet förbättras även genomblödningen i lederna och transport av näring är möjlig. Dessa två komponenter är en förutsättning för att kroppen ska kunna läka skadade strukturer.

Skärmklipp 2015-07-25 00.46.09

I dagens samhälle utsätts vi för mycket vertikal stabilisering. Att sitta på kontor, köra bil, cykla eller simma är bara några få exempel.  Vid långvarig belastning av vertikala muskelkedjor kommer dessa att förkortas och överbelastas. Fortgår denna belastning över tid ökar risken för skador. Ländryggssmärta, löparknä, artros, hälseneinflammation, hopparknä, hälsporre, hallux valgus är bara några få överbelastningsskador som beror på för hög aktivitet i de vertikala muskelkedjorna.

HUR MINSKAR JAG SPÄNNING I VERTIKALA MUSKELKEDJORNA

Som du säkerligen redan förstått är en överaktivitet i de vertikala muskelkedjorna långt ifrån önskvärt men något många av oss har alldeles för mycket av. För att minska spänning i det vertikala systemet används en funktion som sker automatiskt i kroppen, reciprok inhibering. Ett krångligt ord som absolut inte behöver läggas på minnet. Det viktiga är att förstå dess funktion. Detta innebär att när det vertikala muskelsystemet arbetar så kommer det automatiskt att minska aktiviteten i det spirala muskelsystemet, och fördelaktigt så sker även det omvända. Så när det spirala muskelsystemet arbetar minskar aktivitet i det vertikala muskelsystemet. Du kan likna detta till när du böjer i armbågen med framsida överarm (biceps) då kommer automatiskt baksida överarm (triceps) att slappna av annars skulle rörelsen inte gå att genomföra. Sammanfattningsvis innebär detta att en ökad aktivitet i det spirala muskelsystemet kommer göra att det vertikala avlastas. Bra va?! Hur gör jag nu detta?

HUR TRÄNAR JAG DE SPIRALA MUSKELKEDJORNA:

För att stärka dina spirala muskelkedjor finns ett rörelseprogram som kallas för Spiral Stabilisering. För att de spirala muskelkedjorna ska kunna aktieras behöver du i träningen tänka på detta:

1. Vara upprätt mot gravidationen

2. Vara i lodlinje (En rak linje från yttre fotknöl, genom knä, höft, axel och hela vägen upp till örat)

3. Minst ha 1 ben i marken.

Uppfylls inte dessa tre delar kommer du istället stabilisera dig via vertikala muskelkedjor som pressar ihop dina leder. Använder du dig av dessa när du även går eller springer kommer detta slita oerhört mycket på dina leder.

Rörelseprogrammet innehåller flera olika övningar i olika svårighetsgrader som anpassas till respektive individ. Rörelseprogrammet involverar hela kroppen. Övningarna utmanar din styrka, stabilitet, rörlighet, balans, koordination och även din förmåga att relaxera spända och korta muskler. Rörelserna sker via naturliga rörelsemönster som vid gång och löpning.

VILKA FÖRDELAR HAR TRÄNINGSFORMEN:

De spirala muskelkedjorna positionerar ryggraden i en centrerad position och skapar därmed en uppåtgående kraft och minskar trycket på diskarna i ryggraden. Vid ett minskat tryck på diskarna minskar även graden av ryggsmärta. Andra fördelar med träningsmetoden är att du även återfår rörelse i leden, du skapar förutsättningar till läkning, rättar till muskelobalans, stärker svaga muskler, ökar rörlighet, utvecklar neutral koordination och balans.

VEM HAR NYTTA AV DENNA TRÄNINGSFORM:

Spiral Stabilisering skapar på ett naturligt sätt goda förutsättningar för kroppen att kunna självläka. Det är en förebyggande och en mångsidig träningsmetod som kan användas av dig som vill förbättra din löpteknik, behandla överbelastningsskador såsom ryggsmärta, artros, löparknä, hopparknä, achillestendinit mm. Spiral Stabilisering rekommenderas också varmt till personer som vill förebygga för skada, strävar efter förbättrade tävlingsresultat i idrott, önskar en förbättrad hållning samt vill bibehålla god hälsa och välmående.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.