fbpx
 

Hur ska jag sätta i foten i marken när jag springer?

Hur ska jag sätta i foten i marken när jag springer?

Hur du sätter i foten i marken spelar roll för hur du har möjlighet att få kraft i löpsteget men också vilken belastningen steget har på dina leder. Sätter du i foten i marken framför din lodlinje kommer du att få en högre belastning på dina leder (fot/knä/höft/rygg) än om du sätter i foten under dig. Det som avgör om du sätter i foten under dig eller inte hänger ihop med vilket rörelsemönster du skapar av benen/fötterna. Hittar du ett rörelsemönster där du får en “hjulrörelse” av benen kommer du lättare att landa under dig. Om hur du hittar hjulrörelsen får du tips om här: Hur hittar jag den omtalade hjulrörelsen?

När du hittat hjulrörelsen brukar jag till en början rekommendera att försöka slappna av i foten, detta gör att du lättare landar med framfoten först innan hälen touchar marken. Du ska alltså inte landa på tårna först utan en få en mjuk isättning på framfoten. Precis när du landar med framfoten i marken vill du få i hälen, som i ett svep och inte i två steg. Har du en högre uppbyggnad på skorna vid hälen kan du istället leta efter känslan att du landar med hela foten samtidigt, framfot/häl. Annars är det lätt att det blir löpning uppe på tå och då kommer vaderna snart säga ifrån.

Det går också att dela upp framfoten i två steg, du vill först få i lilltåsidan, sedan stortåsidan och sist hälen. Det här sker väldigt snabbt. Om du slappnar av i foten kommer du märka att det är i denna riktning foten vill gå. Det kan vara lätt hänt att man inte riktigt får i stortån i marken. Ett tips är att på nästa löptur mer observera hur du landar på foten och skapa dig en bild av hur du gör innan du börjar korrigera.

Det viktiga är att framfoten har den första touchen och att därefter få i hälen i marken, när du får i hälen i marken kan vaden slappna av och du kan skapa kraft ifrån sätesmuskeln.

Berätta gärna hur det går!

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.