fbpx
 

Höstfärger

Höstfärger

Fantastiskt med alla vackra höstfärger. På onsdagar slutar jag jobba efter lunch. Efter att jag hade min sista patient på Ekeby Hälsocenter åkte jag till USIF för att träna ett 45min pass med Spiral Stabilisering. Fantastisk känsla i kroppen efter ett sådan pass. Muskler som stelnat till under förmiddagen på jobbet sträcks ut och det känns friare att röra sig. Musklerna håller inte emot och man växer på höjden någon cm.

Efter Spiral Stabiliseringspasset träffade jag Simone på Physio TopLevel för behandling. Vi fokuserar för tillfället på att släppa spänningar i den stora kappmuskeln (m.trapezius) och den lilla bröstmuskeln (m.pectoralis minor) som är riktigt stel på mig. Troligen på grund av många, många år i skolbänken men troligtvis även på grund av att jag lätt hamnar i en position med en kyfoserad (krummad) bröstrygg, verkar gå i generna. Med en kyfoserad bröstrygg bjuds kappmuskeln in att arbeta mer än den borde och bröstmuskeln stelnar till i den hopsjunkna hållningen. Pågår detta under lång tid kan det bli syrebrist i muskeln och den börjar smärta. Precis som i mitt fall. Är jag riktigt spänd i den kan jag även känna att den arbetar när jag springer. Vilket den absolut inte borde göra för den kommer inte få mig att springa snabbare, snarare det motsatta. Jag blir då snabbt trött i nacken när jag springer och mer öm i nacken efter passet.

När Simone hjälpt till och släppa spänningarna är det lättare att aktivera muskler längre ned i skuldran som skapar en ståtligare hållning och minskar den kyfoserade hållningen. Ju starkare muskeln blir i nedre delen av skuldran ju mindre risk att kappmuskeln stelnar till och jag kommer då inte att vara i behov av regelbunden behandling för att hålla muskeln i schack. Med en minskad spänning i kappmuskeln är det även lättare att få kontakt med skulderbladen som är mer effektiva för att hitta in i ett bra löpsteg men också för att springa mer löpekonomiskt.

Efter träning och behandling åkte jag och köpte lite blommor i höstens alla färger. Tände varenda ljus i huset och njöt av en ledig eftermiddag!

imageimageimageimageimage

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.