fbpx
 

Tänka “frånskjut” eller “benlyft” i löpsteget?

Tänka “frånskjut” eller “benlyft” i löpsteget?

Någonting som jag tycker är häftigt med rörelser är att vi kan göra samma typ av rörelse med olika muskler. För åskådaren ser det ut som samma rörelse men tittar man på muskelarbetet kan det se olika ut. En kollega till mig, Pa Sandberg, tycker jag gjorde en mycket bra liknelse. Om du sitter ned på en stol med fötterna i marken och så tänker du dig att du ska göra en rörelse där du bara har tårna kvar i marken. Som att gå upp på tå, fast i sittande. Jag minns att jag direkt aktiverade mina vader för att komma upp på tå. Sedan sa han, kan ni nå precis samma position som ni är i nu, men utan att använda vaderna?…

Och det gick ju. Istället för att använda vaden så kan man använda musklerna som böjer i höften att lyfta knät uppåt som i sin tur tar med hälen upp från marken och vi hamnar på tå, utan att aktivera vadmusklerna.

Så, för en åskådare skulle rörelsen se likadan ut, men skulle man titta närmre på muskelarbetet så skulle det se olika ut. Med det sagt kommer vi in på veckans teknikfokus, benens rörelseriktning! Löpsteget kan för åskådaren se lika ut men tittar man på muskelarbetet i löpsteget kan det skilja sig.

Vad spelar det för roll vilka muskler som används i löpsteget?

Det finns två anledningar till att jag rekommenderar det ovan nämnda. Det ena är att med de tekniktips som jag beskriver nedan kommer göra att löpsteget kommer kosta mindre energi, det kommer även minska aktiveringen av de muskler som ofta blir överbelastade vid löpning och skapar olika former av överbelastningsskador.

Genom att tänka på det jag beskriver nedan kommer du därmed orka springa längre sträcka och även förebygga för skador såsom bland annat plantarfascit (smärta under foten), Achillestendinit (inflammation i hälsenan), gubbvad (smärta i vaden), hamstring tendinopati (smärta i fästet till baksida lår), lumbago (ländryggssmärta).

Kraften i ditt löpsteg:

För att få kraften framåt i löpsteget och samtidigt få låg belastning på lederna är det värdefullt att lägga kraften i samma riktning, alltså framåt. Det som jag uppmärksammat på de analyser jag gjort är att det är väldigt vanligt att vi, för att få kraften fram i steget, skjuter ifrån med vader och baksida lår. Det som lätt händer med denna teknik är att vi får längre kontakttid i marken och att “hjulrörelsen” som vi är ute efter med benen placeras mer bakom kroppen och därmed lägger en högre belastning på ländryggen. Knäna får även en högre belastning i och med att positionen i löpsteget bjuder in till att foten landar framför kroppen.

Om vi istället vänder på det och tänker “benlyft” istället för “frånskjut” involveras andra muskler i steget, och det gör att foten landar mer automatiskt under kroppen. Hjulrörelsen av benen flyttas därmed fram, och löpsteget blir mer skonsamt.

Testa dessa tre tips på nästa pass och se hur kraftriktningen kan ge en annan känsla i steget:

  1. Korta ned steget: Många är idag korta i höftböjarna, tar vi ett för långt steg tvingas vi luta oss fram och då landar även foten framför oss i isättningen. Detta bjuder in till ett “frånskjut”. Genom att korta ned steget möjliggör du för att kunna landa med foten under dig och kan driva steget framåt.
  2. Tänk “lyft” istället för “frånskjut”: När du är i upprätt position och anpassar steglängden möjliggör du för att landa med foten under dig i steget. Så fort du känner foten nudda marken driver du steget fram istället för att pressa foten i marken till ett frånskjut.
  3. Ett spetsigt knä i riktning fram: En hjälp i rörelseriktningen kan också vara att så fort du känt foten nudda marken tänka att foten ska föras i riktning mot mitten av låret (ju högre hastighet ju högre fotlyft. Ju lägre hastighet ju lägre fotlyft). Genom att göra detta kommer du få en spetsig vinkel på knät som bjuder in till att foten landar under kroppen istället för framför.

Lycka till!

 

 

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.