fbpx
 

Få ett längre löpsteg

Få ett längre löpsteg

Detta är en övning som hjälper dig att få ett längre löpsteg utan att det ska belasta dina kotor och leder. Tar vi ett långt steg när vi springer utan en god rörlighet i höftböjaren gör det att vi istället tvingas ta ut rörligheten någon annanstans. För det allra flesta blir detta i ländryggen. Denna övning är därför extra viktig för dig som får ont i ländryggen när du springer för att börja avlasta din rygg. Det som också kan hända när vi har en tight höftböjare är att vi tvingas luta oss framåt när vi springer och detta kommer likaså öka belastningen på din rygg. Lutar vi oss framåt när vi springer landar gärna foten i marken framför kroppen och det bidrar till att vi får ökade kompressioner i våra leder.

Syftet med denna övning är att bli rörligare i våra vertikala muskelkedjor, framförallt kedjan där höftböjaren är involverad samt att stärka sätesmuskeln (ingår i de spirala muskelkedjorna) i en position som är viktig för dig som löpare.

Övningsutförande:
(Bäst effekt med gummiband men kan även testas utan gummiband)

1. Stå i utfallstående position. (90 grader i det främre och bakre knät)
2. Gör dig lång och ståtlig
3. Aktivera nedre delen av skulderbladen genom att dra dem ned och ihop samtidigt som du för armbågarna till midjan.
4. Spänn sätesmuskeln i det ben som du har böjt bakåt. (Om det stretchar i höftböjare eller framsida lår redan här räcker denna position och du kan hoppa över steg 5.)
5. Behåll spänningen i sätet och skjut dig framåt via höften, utan att tappa den raka linjen i ryggen.
6. Återgå till startposition och få de bakre låret helt rakt
7. Fortsätt spänn skinkan och krumma ihop via bröstryggen utan att falla bak med höften.

Vem bör göra denna?
Denna övning kommer hjälpa dig som önskar kunna ta ett längre och kraftfullare löpsteg genom att få rörligare höftböjare. Har du ländryggsmärta, hopparknä, löparknä, ljumsksmärta eller liknande typ av smärta kan detta vara en övning som du behöver lägga extra mycket fokus på för att lindra belastningen på de musklerna som är överansträngda och bidrar till smärta. Genom att göra denna övning kommer du få en naturlig och skonsam avlastning av höftböjare, insida lår och framsida lår.

Slide1

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.