fbpx
 

Blodomloppet 2015

Blodomloppet 2015

Idag kom jag med flyget hem från Alicante bara några få timmar innan starten av årets Blodomlopp. Blodomloppet bara växer och växer och även i år var det över 14000 deltagare anmälda inför loppet.

Jag fick tidigare i veckan lite mer information om det här loppet som jag vill passa på att dela med mig av. Om du inte deltog i loppet idag kanske det ändå inspirerar dig att bli blodgivare 🙂

I Uppsala är det Upsala IF och Blodcentralen som står som arrangörer för loppet. Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

Fakta Blodomloppet Sverige
•       Ett av Sveriges största motionslopp
•       Arrangeras 2015 i Karlskrona, Malmö, Hudiksvall, Uppsala, Linköping, Borlänge, Umeå, Göteborg, Stockholm, Jönköping, Örebro, Visby och Västerås
•       113 000 löpare sprang och gick 5 eller 10 km 2014
•       14 600 blodgivare deltog i loppen och det registrerades över 1 500 nya blodgivare

Fakta Blodgivning
•       Blodgivare räddar varje år 100 000 liv
•       Blodgivarna avgörande för många sjukdomar, operationer, transplantationer och olycksfall
•       Blod kan bara ges från människa till människa
•       Blod är färskvara så nya blodgivare behövs alltid
•       Blodenheter används varje minut
•       Var tredje blodenhet är direkt livräddande i akuta fall

Uppsalaregionen är i behov av fler blodgivare både i länet och nationellt. Bland de anmälda till loppet i Uppsala finns 1 700 blodgivare.  Av olika anledningar, till exempel flytt, sjukdom eller ålder, slutar mellan 500 och 1 000 blodgivare per år i Uppsalaregionen. Det här medför att rekrytering behöver ske i minst samma utsträckning, för att det inte ska bli brist på blod.

Under Blodomloppet i fjol fick vi in ca 200 intresseanmälningar och vi hoppas på ännu fler i år. Och kan man inte själv ge blod så kan man alltid agera ambassadör och uppmuntra andra att bli blodgivare. Och visst blir det fler intresseanmälningar i år?  Vill du ha mer information om blodgivning, kika in på www.geblod.nu. Där kan du enkelt anmäla ditt intresse om du inte redan är blodgivare idag.

Vi på SEB USIF Arena fick äran att hålla i uppvärmningen inför detta fantastiska lopp. Studenternas IP fylldes som ett hav med löpare och jag tror flera lämnade arenan med glädje över att bidra till något så ovärderligt. Känslan att se alla dessa löpare var fantastiskt – Det gjorde verkligen min dag!

image image image image image

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.