fbpx
 

Akupunktur

Akupunktur

Denna vecka, från tisdag till fredag, har jag gått på en medicinsk akupunktur utbildning på Karolinska Institutet i Stockholm. Detta är en mycket eftertraktad kurs med 300-400 sökande varje termin där endast 30st studenter blir erbjudna en plats. Den ligger totalt på 15 hp med obligatoriska träffar 3-4 ggr/månad fram tills årsskiftet.

Akupunktur är en relativt vanlig behandlingsmetod vid behandling av smärta, både vid akuta och långvariga smärtbesvär. Smärtan benämns som långvarig smärta om den funnits i 6 månader eller mer. I viss litteratur kan även smärtor som funnits i mer än 3 månader benämnas som långvariga smärtbesvär. Vid akupunktur använder man smala tunna nålar med olika längd, längden beror på vilken struktur som ska behandlas. Vid akupunkturbehandling stimulerar vi kroppens nervsystem och via smärtfysiologiska mekanismer sätter det igång kroppens olika smärthämmande system.

På ett litet enklare sätt kan man förklara det som att vi via nålarna stimulerar receptorer i mjuk vävnad, framförallt muskelvävnad men även fibrös vävnad. Receptorer i vävnaden känner av trycket från nålen och skickar då signaler in i ryggmärgen och upp till hjärnan. Beroende på vart vi placerar nålarna aktiveras de smärthämmande systemen på olika sätt. Behandlar vi tillexempel en patient med axelbesvär kan man placera ex 2-3 nålar kring axeln, dessa nålar kallas för lokala nålar och dessa aktiverar receptorer som skickar signaler till de smärthämmande system i ryggmärgen som minskar smärta lokalt kring axeln.

Förutom lokal behandling kan man även sätta nålar nedom armbåge och knä vid behandling av exempelvis axelbesvär. Dessa nålar benämns istället som distala nålar eftersom de placeras långt ut på våra kroppsdelar. De distala nålarna sätter man dels för att förstärka de nålar som redan sitter lokalt så att dessa får en större smärthämmande effekt. De distala nålarna aktiverar likaså receptorer som skickar signaler via ryggmärgen och hela vägen upp till olika centrum i hjärnan. De har som uppgift att aktivera de generella smärthämmande systemen och kan liknas till den positiva effekt som fysisk aktivitet och träning har på vår kropp. Vi får igång kroppens egna må-bra hormoner som också har en mycket bra effekt på generella smärtbesvär.

Placeringen av nålarna är noga utvalda utifrån individen och dess smärtproblematik. En normal behandlingsserie brukar ligga på mellan 10-12st behandlingar, 1-3 ggr/vecka med behandlingstid mellan 20-40min. Det finns många vetenskapliga artiklar som stödjer akupunkturens effekter. En effekt på smärtan kan ibland ses redan efter första behandlingstillfället men ibland kan det ta upp till 6st behandlingar innan man får igång kroppens smärthämmande system.

Jag ser akupunkturbehandling som ett bra redskap att ha som sjukgymnast. Framförallt för minska patientens smärta på ett effektivt sätt så att man därefter i ett smärtfriare läge kan påbörja träning för att förebygga att besvären återkommer. Smärtfriheten är viktig för att minska kompensatoriska rörelsemönster som kan ge smärta på oönskade områden.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.