fbpx
 

3 tips på hur du får rutin i din träning!

3 tips på hur du får rutin i din träning!

Jag träffar dagligen kunder eller patienter och något som vi ofta pratar om är vilka mål dem har med träningen. Det kan vara allt ifrån att springa sitt första fjällmaraton eller att springa 5km under en viss tid eller att springa en mil utan att stanna. Det är olika riktmärken och målsättningar som inspirerar till träning. Men som ibland också kan skapa en viss stress. Är jag redo för det här loppet? kommer jag klara det? Har jag tränat tillräckligt många pass?

Om man luskar vidare i de här målen så bottnar de i stort sätt alltid i att målet med träningen är att må bra. Jag tränar för att känna mig pigg och stark i vardagen. Genom att påminna sig ibland om att träningen i grund och botten handlar om att må bra, då tar man bort mycket av stressen som kan uppstå i samband med specifika lopp eller tidsmålsättningar. Utmaningar som till en början sattes upp för att vara motivationshöjare men som istället skapar ett stressmoment och en dålig “känsla” för att man inte hunnit träna så mycket som man önskade från första början.

Tittar man i FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) så rekommenderas 2.5h aerob träning (konditionsträning) av måttlig intensitet i veckan för att minska risk för sjukdom och gärna med inslag av styrketräning av våra stora muskelgrupper 2ggr/v.

Om målsättningen för att få våra “må bra effekter” är 2st, 75min pass i veckan i måttligt intensitet så har vi ett utgångsläge att utgå ifrån för att minska risken för sjukdom och känna sig pigg och stark i vardagen. Här är vi såklart alla olika om hur ofta vi känner att vår kropp behöver träna för att få den effekt vi önskar, men att kunna falla tillbaka på att kunna känna sig nöjd efter två pass i veckan och där resterande pass blir en bonus kan i sig ge en härligare känsla kopplad till träning. Istället för att varje söndag ständigt känna att jag inte hunnit träna de antalet pass jag önskade den veckan.

 

Så hur kan vi få rutin på två aeroba pass (konditionspass) i veckan för att uppnå dessa goda effekter på kroppen.

1. Fast dag och tid i veckan

För att minska risken för att träningen prioriteras bort mot annat i vardagen är det perfekt att ha en fast träningstid/dag i veckan.  Du är förberedd på passet mentalt och kommer kunna ta dig till träningen utan att behöva tänka eller planera, det är redan i ditt vardagliga schema.

2. Samma plats

Genom att i förväg ha bestämt träningsplatsen om vart du springer dina träningspass gör att du minskar antalet beslut du behöver ta för att träningen ska bli av. Har du en fast plats du alltid tränar på är det redan bestämt och du kan bara ta dig till träningsplatsen och köra igång. Om du ledsnar på att springa på samma plats kan du tex byta plats varje månad för att få variationen.

3. Ett färdigt träningspass

Att minska antalet beslut inför träningspasset ökar chansen till att träningen genomförs. Om du tränar på egen hand kan de vara värdefullt att ha ett gäng ”färdiga” pass som du alternerar mellan för att få variation i dina pass. Kika gärna in våra intervalltips på hemsidan (Veckans intervalltips) som vi lägger upp varje vecka. En annan hjälp kan vara att ha 2st fasta gruppträningspass per vecka där någon annan står för planeringen av passen och du bara behöver infinna dig på platsen. Gruppträning kan i sig också vara en dragkraft, att få träffa likasinnade som är taggade på att löpträna kan skapa ännu mer glädje och energi i passet!

 

Med de här tre knepen ökar du chansen till att träningen kommer in som en rutin i din vardag och de två passen skapar en bra grund i din träning och du får regelbundenheten som kroppen mår väldigt bra av! Alla pass utöver dessa två blir en bonus!

Hur ser din planering ut kommande månad? Vilka två tillfällen i veckan passar dig bäst i schemat?

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.